Zoran Modli

Zoran Modli je jedan od najpoznatijih srpskih radio novinara i di-džejeva. Počeo karijeru disk-džokeja početkom sedamdesetih godina dvadesetog veka u beogradskim diskotekama, praktično uvevši svoj posao u Jugoslaviju, pošto u to vreme posao osobe koja pušta muziku u diskoteci nije smatran značajnim. Izdao je ploču „Zoran Modli i leteća diskoteka“ i bio je urednik jedne rubrike u muzičkom magazinu „Džuboks“. Modli je sa Borom Đorđevićem početkom 1975. godine osnovao grupu „Hajduk Stanko i jataci“, u kojoj je bio pevač, ali su imali samo dva singla, „Na putu za Stambol“ i „Anđelija, čuvaj se Turaka“.

Bio je veoma popularan radio voditelj tokom osamdesetih kada je imao emisiju „Ventilator 202“ (kum je bio Vlada Janković Džet[1]). Modli se trudio da bude inovativan i prvi je vodio emisiju iz aviona, dok pilotira. Sledeća inovacija je bila skupljanje traka sa demo snimcima. Ova emisija postaje pogotovo popularna i značajna za razvoj muzike na ovim prostorima kada počinje da objavljuje demo snimke novih grupa. Iz njegove „Demo top liste“ su izdvojeni materijali koji su izdati od 1983. do 1985. godine na tri albuma. Tako su svoje prve kompozicije objavili sastavi kao što su „Katarina II“ (kasnije EKV), „Partibrejkers“, „Rex Ilusivii“, „Denis i Denis“, „Gustaf i njegovi dobri duhovi“, „Karlovi Vari“, „Dorijan Grej“, „Psihomodo Pop“, „Laki Pingvini“, „La Strada“. Modli je oduvek bio sklon novim tehnologijama i još 1979. godine je dovodio u emisiju profesora Vladimira Ajdačića a kasnije počinje saradnju sa urednicima časopisa za popularizaciju nauke „Galaksija“.

U njegovim emisijama se prvi put čulo škripanje i cvrčanje računarskih programa kada je Dejan Ristanović doneo jednu rutinu za Spektrum na magnetskoj kaseti i pustio je u program. Poseban entuzijazam je ova emisija izazvala početkom 1984.[2] godine kada su se u etar emitovali programi[3] za prvi domaći računar u samogradnji „Galaksija“. Od tog momenta njegove radio rok end rol emisije dobijaju, u to doba nov prizvuk visokih tehnologija, on je za sebe izmislio naziv radio-haker. Karijera „Ventilatora“ se završava 1987. godine i posvećuje se više karijeri pilota na velikim putničkim avionima.

Emisiju „Modulacije“ Modli počinje na tada novoosnovanom radiju „Pingvin“ u maju 1993. godine. I ovoga puta uvodi novine, emituje „Modul top ten“ vrh listu MOD datoteka, rudimentarne računarski stvorene muzike. Ova emisija se 1995. godine seli na radio Beograd 202, a 1996. godine dobija nagradu „Diskobolos“ za najbolju radio i TV emisiju o računarima. Međutim, ubrzo se opet vraća na radio „Pingvin“ uz novi naziv „Modulacije – The Next Generation“, ali ukratko potom prelazi na radio MIP gde ostaje do 1999. godine kada se emisija gasi.

Od 2000. pokreće emisiju „Zair“ (Zakon akcije i reakcije)] koja je godinu dana emitovana na radiju Beograd 202 (danas emituje na radiju Top FM), a od 2002. godine opet pravi tehnološki iskorak jer se emisija sprema unapred u kućnim uslovima i na računaru, a prosleđuje se mreži lokalnih radio-stanica putem CD-a ili internetom, a može se preuzeti sa internet sajta. Od proleća 2011. godine emisije se mogu skidati i kao podkastovi sa Apple iTunes-a .[4] Povučeni novim kanalom distribucije, na listu re-emitera u grupu se uključuje i Zagrebački portal MojZagreb.info [5] tako da emitovanje postaje i „internacionalno“.

S obzirom na to da nije samo radio kao disk-džokej već i kao profesionalni pilot i instruktor letenja, Modli je pisao i knjige namenjene popularizaciji pilotskog poziva, i to ukupno 7 naslova.

Trenutno živi u Beogradu i pilot je u privatnoj avio-kompaniji „Princ Avijacija“, posle više više od 20 godina provedenih u JAT-u, gde je upravljao Boingom 727.[6] Takođe vodi svoju prezentaciju www.modli.rs koja je od računarskog časopisa PC Press bila proglašena među 50 najboljih u 2001, 2003. i 2004. godini.