Radoš Bajić

Svoju profesionalnu karijeru je započeo još kao student ulogom Nedeljka Čabrinovića u režiji Veljka Bulajića 1975. godine. Kao izrazito talentovan mladi glumac, odmah po završetku školovanja biva pozvan u angažman gotovo svih beogradskih pozorišta: u Jugoslovenskom dramskom pozorištu na poziv profesora Miroslava Belovića sa velikim uspehom igrao je Lauru u predstavi „Dundo Maroje”, u Narodnom pozorištu Zrikavicu u „Crvenom šalu” Antonija Isakovića, u Pozorištu „Atelje 212” ulogu Nenada u drami „Duel”, čiji je i autor, sa velikim Jovanom Milićevićem.

Na samom početku karijere, nagoveštavajući svoju svestranost i komplementarnost svog talenta piše svoje prvo autorsko delo — monodramu Led, koju igra preko 1000 puta po selima i gradovima Srbije i Jugoslavije i sa kojom postiže ogroman uspeh. Zahvaljujući svojim teatarskim, leksičko-dijalekatskim vrednostima, kao i književnim kvalitetima — LED je uvršten u antologiju srpske monodrame. Međutim, nakon odličnih kritika koje je dobio za svoje prve uloge na filmu, a posebno nakon izvanrednih reakcija publike — opredeljuje se da svoju karijeru primarno nastavi na filmu i televiziji. Od početka svoje bogate karijere filmsko-televizijskog glumca ostvario preko 100 uloga na filmu i na televiziji. Sarađivao je sa najznačajnim filmskim i televizijskim rediteljima kao što: Veljko Bulajić, Živojin Pavlović, Živko Nikolić, Hajrudin Krvavac, Aleksandar Đorđević, Zdravko Šotra, Dragoslav Lazić, Slavoljub Stefanović Ravasi i drugi. Ostvario je izvanredne uloge u filmovima, TV dramama i serijama.

Bajiću je veliku popularnost doneo daleke 1976 godine lik Nedeljka Čabrinovića u filmu „Atentat u Sarajevu“, zatim likovi Anđelka u kultnom filmu „Beštije“ Živka Nikolića, zatim uloga mladog pilota Dalibora u filmu u tv seriji „Partizanska eskadrila“ Hajuridna Krvvaca. Proslavio se ulogom Sekule kojeg je glumio u filmovima „Sekula i njegove žene” (1986) „Sekula se opet ženi” (1991) i „Treća sreća” (1995). godine sa tematikom šumadijskog sela, u režiji Dragoslava Lazića. Poseban deo u karijeri Bajića predstavlja saradnja sa čuvenim rediteljom Živojinom Pavlovićem sa kojim je snimio filmove „Na putu za Katangu“ i „Dezereter“, u kojima je pored sjajnih dramskih uloga(rudar Jova i major Veljačić)bio i producent i scenarista. Krajem 2007. je na lokacijama u svom rodnom mestu i okolini snimio TV seriju, čiji je scenarista i reditelj „Selo gori, a baba se češlja” koja ima sličnu tematiku. Serija „Selo gori“ je postigla najveću moguću gledanost na medijskom prostoru Srbije i eks Jugoslavije sa pojednačnim sherom jedne epizode od 72,6% i rejtingom od 40,5 poena. Njegova serija „Ravna Gora“ sa rejtingom 26 poena – takođe je bila najgledaniji televizisjki program u 2013/14 godini kada je prikazivana na RTSu. Tv serija „Psi laju vetar nosi“ u prvoj epizodi ostvarila je rejting 21 poen i sher od 48% što je ubedljivo najgledaniji sadržaj na medijskoj sceni Srbije u 2017 godini.