Kako se dolazi do medijske nezavisnosti

27 oktobra, 2017

Kako se dolazi do medijske nezavisnosti

Borba za profesionalnost i slobodu govora ne prestaje, jer nema vlasti , ni najdemokratskije na svetu, koja neće pokušati da medijsko javno mnenje iskoristi za svoje interese.

Nema slobode koja je data, rekla je Gordana Janković, šefica medijskog odeljenja OEBS, na sajamskoj tribini Medija marketa, „Kako se dolazi do medijske nezavisnosti“.

Prema njenim rečima, model za dostizanje slobode medija su jake institucije, poštovanje zakona i dijalog kojeg u Srbiji nema ili se shvata kao svađa. „Struka, mediji među sobom najpre treba da razgovaraju. Onda je neophodan razgovor sa vlašću i na kraju razgovor sa građanima i uspostavljanje poverenja između madija i onih koji ih konzumiraju“, navela je Janković. Ona je slobodu medija u Srbiji na skali od nula do deset ocelila peticom, a implementaciju zakona trojkom. Janković je kazala da u Srbiji nedostaje demokratske kulture koje u Srbiji nema.

Vukašin Obradović, urednik portala Vranjske, naveo je da u skorije vreme Vranjske neće na kioske. On slobodu medija ocenjuje trojkom. „Polazna i završna tačka u slobodi medija su jednaki uslovi za sve medije“, naglasio je on. Najavio je da Grupa za slobodu medija sprema konkretne zahteve za premijerku Anu Brnabić i nadležne institucije. „Očekujemo da nas premijerka pozove na razgovor i u praksi pokaže ono što je govorila u Evropskom parlamentu. Kako je objasnio, vlast se u Srbiji oslanja i obraća ciljnoj grupi koja je slabije obrazovana i slabijeg imovinskog statusa. I dok je takva situacija, prema njegovom sudu, nema slobode medija. „Ali nema odustajanja od borbe već se treba suočiti sa ovom činjenicom“, naveo je on.

Vladimir Radomirović, predsednik UNS, naveo je da je u slobodi medija državno finansiranje problem pošto nema nikakve kontrole u njemu i oglašavaju se firme koje to ne bi trebalo da rade. „Mi u UNS insistiramo na tome da se loklane samouprave obavežu da će izdvajati dva odsto iz godišnjeg budžeta. UNS je podržao konkursno finansiranje ali opod uslovom da novac dodeljuju nezavisne komisije u kojima su većina predstavnici medijskih udruženja. Nekoliko godina posle uvođenja takvog finansiranja medija vidimo da se to zloupotrebljava. Novac dobijaju firme za na primer iznajmljivanje automobila. Ključ u nezavisnosti i slobodi medija na lokalu je dva odsto lokalnog budžeta“, smatra Radomirović. Njegova ocena slobode medija se kreće između četiri i sedam.

Janković je u diskusiji oko projektnog finasiranja ukazala na to da u tržišnim uslovima u Francuskoj, na primer, država nadomešćuje komercijalni dobitak. Kako je objasnila, mediji koji se bave temama od javnog interesa, a te teme obično nemaju komercijalni efekat, dobijaju novac kao dopunu jer se bave temama od javnog interesa.

Upitan da li kao satiričar oseća da satira uljuljkuje građane, glavni i odgovorni urednik Danasa Dragoljub Petrović , odgovorio je da situacija možda jeste takva ali da za to odgovornost ne snose satiričari. On je citirao Kamijeve reči da se satira i ironija ne cenzurišu jer ih vlast ne razume. Njemu se čini da građani Srbije i ne zanima šta je to upšte sloboda medija i da li je ima jer većinom gledaju i čitaju medije sa najvećom čitanošću i gledanošću. On se osvrnuo na to što dnevni list Danas već nekoliko meseci ne dobija oglase od državnih preuzeća i istakao da su čitaoci ovog lista pomogli svojom akcijom „Podrži Danas“. Njegova ocena slobode medija je petica.

Izvor: Danas

Panel diskusije