Da li su i mediji odgovorni za porast vršnjačkog nasilja?

21 oktobra, 2019

Da li su i mediji odgovorni za porast vršnjačkog nasilja?

Vršnjačko nasilje je tema o kojoj se poslednjih godina sve više govori, a kako bi podigli svest kod odraslih, stručnjaci koji se bave psihologijom, socijalnim pitanjima dece i novinari,  govoriće na ovu temu na petom Media Marketu koji se od 23.10 -27.10. održava u hali 3 na Beogradskom sajmu.

Često imamo priliku da čujemo ili pročitamo u medijima o nasilju dece po školama, ali i psihičkom maltretiranju putem društvenih mreža.

Iako je porast nasilja kod dece ogroma i često se piše na tu temu, već godinama se malo toga preduzima. Uglavnom su komentari da su to samo deca i da će ta faza proći.  Definitivno mora da se podigne svest o tome i da se preduzme mere, kako bi se sprečilo zlostavljanje one dece koja ne žele da budu deo „nasilničkih grupa“.

Nasilje obično počinje verbalno, vređanjem i ponižavanjem, a kasnije prerasta i u fizičke obračune nad onom decom koja „nisu kul“ ili nemaju dovoljno materijalnih sredstava. To često ostavlja dugotrajne posledice. Zlostavljana deca povlače se u sebe, postaju depresivna, popuštaju u školi i gube samopouzdanje, a ponekad nažalost i dignu ruku na sebe, jer ne mogu da podnesu teror svojih vršnjaka.

Nasilje neće prestati ako o njemu ćutimo. Kako prepoznati da je dete zlostavljano od strane vršnjaka? Ko je odgovoran za porast nasilja? O ovoj temi u subotu 26.10. od 16h na Sajmu medija govoriće Elena Srzetić – Frleta, sociolog, Vlada Arsić – novinar, pisac i autor brojnih dokumentarnih filmova i serija i Marina Brašić, specijalni pedagog i psihoterapeut. Moderator je Ivana Milenković – Udruženje „Drug nije meta“.

Vesti , , , ,